Dagje vissen “Toms Creek”

Op zaterdag 29 augustus 2020 was het dan zover, het jaarlijkse uitje van HSV Vislust.  Omdat we als vereniging ons 75 jarig jubileum mochten vieren waren kosten nog moeite gespaard.  Ruim dertig leden hadden zich opgegeven. Daar een aantal leden,  om uiteenlopende redenen, met eigen vervoer ging,  was en in de bus ruimte genoeg.  Na enkele minuten gestoeid te hebben met de mondkapjes ( moest blauw nu voor of achter en dat metalen lipje hoorde over je neus en niet op je kin ) vertrokken we rond 11.00 uur.  Het reisdoel was  de  “Toms Creek visvijvers “in Lelystad.  Bij aankomst werd bevestigd dat vissen tijdens de Corona tijd erg populair is geworden. De parkeerplaats was overvol.  Wij waren niet de enige die zin hadden in een dagje vissen. Omdat er door de vereniging drie vijvers ( 2 avonturen- en 1 forellenvijver )  waren afgehuurd bleek dat er voor een ieder ruimte genoeg was.

Gezien we wat vroeg waren was er tijd voor een korte verkenning ronde langs de tien verschillende vijvers. Op een van de karper vijvers was een wedstijd gaande waarbij gevist werd met de vaste stok. Verbazingwekkend was te zien hoeveel ( en hoe grote) karpers met de vaste hengel, tot wel 16 meter lang,  gevangen werden. Een aparte tak van sport.  Ook was er een soort “creek” gemaakt van amper een meter breed, compleet met bananenbomen en al .  Daar werd door hele Surinaamse families met een eenvoudige bamboehengel fanatiek op “Kwiekwie”  gevist. Dit visje, behorende tot de familie pantser meervallen,  scheen zeer smakelijk te zijn en belande doorgaans op de BBQ. 

Bij een van de door ons gereserveerde “avonturen vijvers” troffen we een aantal bekende Monnickendammers die hier s ’morgens vroeg al waren neergestreken.  (Wat men allemaal niet doet voor de “beste” visstek. )

Na een bak koffie en het verstrekken van verschillende aassoorten kon iedereen een stek rond een van de drie vijvers zoeken.  Grote schepnetten en fraaie, op het oog wel wat grote,  onthaak matten waren ruim voorradig.  Verbazingwekkend waren de aassoorten,  verstrekt of zelf meegenomen, waarmee men een visje dacht te kunnen vangen.  Frikandel, zure haring, lunchworst, kaas, pallets, rauwe kip, zalm, meelwormen, kaas, wormen, kunstvliegen en ga zo maar door. 

Maar gevangen werd er… als snel werden de eerste Russische- en Siberische steuren aan de haak geslagen. Plots bleken die onthaak mat toch niet zo heel….groot was want exemplaren van 1,20 meter tot 1.50 meter lang waren geen uitzondering. 

Na een uurtje vissen begon het te regenen en dreigde een herhaling van het visuitje in 2018 toen het 5 uur lang bleef regenen. De tropische muziek uit een speaker bij de “Kwiekwie” creek  in de stromende regen maakte het vissen wel bijzonder. Echter na een goed uurtje klaarde het weer op en verscheen zelfs de zon voor de rest van de dag. Zodoende kon de kleding en hengelsportmateriaal weer opdrogen. 

Vis werd er nog steeds gevangen. Niet in grote aantallen maar zo’n steur van ruim een meter is na aanbeet net een sneltrein die uit het station vertrekt. Vissers in de directe nabijheid moesten hun tuig binnen draaien omdat de vis de eerste tien/twintig  meters vaak niet te stoppen was. Deed men dat niet dan gebeurde het regelmatig dat twee of drie vissers een (1)  vis  “aan de haak”  had. Hierdoor zijn ook verschillende vissen verspeeld. Vrijwel een ieder kon aan het einde van de dag een of meerdere vangsten noteren waarbij opgemerkt dat het voor onze vliegvissers hard werken was.  De aanwezige forellen bleken namelijk meer trek in een meelworm onder de dobber te hebben dan in een kunstvlieg.

Naast genoemde steuren en forellen werden er ook verschillende andere vissoorten gevangen. Zo werden er meervallen en verschillende fraaie  spiegel- en schubkarpers aan de haak geslagen.  Uitgezonderd een aantal forellen werden alle vissen teruggezet.

Na van 13.00 tot 17.00 uur gevist te hebben was er na afloop een heerlijke BBQ georganiseerd.  Met  een privé terras ter beschikking  kon er voldoende afstand worden gehouden.  Saté, hamburgers, biefstuk en kippenpoten werden smaakvol voor ons bereid.  Aangevuld met onder meer patat, stokbrood met allerlei smeersels, een aardappel salade en  gerookte forellen een overvloedige maaltijd.  Na deze gerechten met enkele, al dat niet alcoholische drankjes,  genuttigd te hebben,  vertrokken we rond 19.30 uur weer naar Monnickendam.  Het bestuur en in het bijzonder Dhr. P.Daemen bedankt voor het organiseren van deze gezellige dag.

M.A Ouwehand